Chcesz być „Eko”? Hoduj ślimaki!
Do tego nie trzeba posiadać dużej ilości ziemi. Nie musimy stawiać potężnych hal. Można powiedzieć, że właściwie mamy również zapewniony zbyt wyhodowanych zwierząt oraz gwarancję tego, że działamy z duchem „Eko” – prowadzimy działalność ze wszech miar ekologiczną. Mówimy tu o hodowli ślimaków jadalnych.
Hodowla ślimaków jadalnych cieszy się coraz większym zainteresowaniem w Polsce. Nic w tym dziwnego, to działalność rolnicza – hodowlana, która tak naprawdę nie jest zbyt kapitałochłonnym zajęciem w porównaniu z innymi tego typu hodowlami zwierząt. Wystarczy przede wszystkim posiadać kawałem ziemi, niewielkie zabudowania, odpowiednią wiedzę i zapał oraz chęć do pracy. Trzeba przede wszystkim zainwestować w szkolenia oraz wytypować odpowiednią firmę, która nie tylko dostarczy nam potrzebnej wiedzy ale również ślimaki do hodowli oraz odpowiedniej jakości paszę.
Hodując ślimaki na pewno działamy w branży typowo ekologicznej. Zwierzęta te są wręcz barometrem czystości lokalnego środowiska. Nie uda nam się wyhodować odpowiedniej ilości zdrowych, dorodnych ślimaków, jeśli na naszym terenie będą zanieczyszczenia czy rozpylane chemiczne substancje. Kiepskiej jakości ślimaków nie skupią zaś firmy, które się tym zajmują.
Mięso ślimaków jest również niezwykle ekologiczne oraz przede wszystkim zdrowe. Ma więcej wartości odżywczych nawet od wołowiny. Wyjątkowo duża zawartość białka niezbędnego dla każdego człowieka z minimalną zawartością tłuszczu daje nam niską wartość kaloryczną.
- Chude mięso ślimaków zawiera też sporo wapnia, potasu, magnezu, miedzi, cynku i selenu - mówi Damian Gajewski, prezes firmy Polish Snail Holding, lidera w dostarczaniu gotowych do spożycia dań z mięsa ślimaka w puszkach, pod marką PSH. - 100 gramów mięsa zawiera 25 g białka, a przy tym tylko 2 g tłuszczy, 5 g węglowodanów i tylko 50 mg cholesterolu. Delikatne mięso ślimaka pozwala na wykorzystanie go na wiele różnych sposobów począwszy od przystawek, przez catering kończąc na daniach wykwintnych.
Nic więc dziwnego w tym, że mięso ślimaków wprowadzają do swojej diety zarówno osoby zawodowo zajmujące się sportem, jak i ci wszyscy, którzy starają się dbać o zdrowe odżywianie i swój wygląd. Ślimaki wzbogacają i urozmaicają dietę sportowców oraz pomagają tym, którzy chcą zrzucić zbędę kilogramy.
Ślimaki zaczynają też gościć na stołach w domach Polaków. Dzieje się tak dlatego, ponieważ coraz więcej osób zaczyna doceniać nie tylko wspaniałe walory smakowe mięsa tych zwierząt, ale również wysokie wartości odżywcze.
Liderem na rynku przetwórstwa mięsa ślimaka w gotowe produkty spożywcze jest firma Polish Snail Holding z Elbląga, która działa na terenie całej Polski oraz Europy Wschodniej.
- Bardzo dbamy, aby nasze ślimaki były wolne od konserwantów, antybiotyków czy polepszaczy smaku. Karmione są pokarmem zdrowym dla zwierząt. To produkt w pełni naturalny, co gwarantują ekologiczne warunki hodowli. Stawiamy na jakość - bez żadnych kompromisów - mówi Damian Gajewski, prezes Polish Snail Holding. - Nasza firma, jako jedyna w Polsce, posiada sieć własnych hodowli, skup oraz technologię przetwarzania mięsa ślimaka w gotowy produkt do zakupu w sklepach.
Firma stawia na jak najlepszą jakość mięsa hodowanych zwierząt. Dbając jednocześnie o ekologiczne sposoby prowadzenia hodowli ślimaków.
- Ślimaki hodowlane, z gatunku Helix aspera maxima, znajdują się pod naszą pełną kontrolą. Są odżywiane wysoko wartościową, zdrową dla zwierząt paszą, bytują w sprawdzonym i czystym środowisku, identycznym, jak naturalne. Stosując sprawdzone metody hodowlane firmy Polish Snail Holding, jesteśmy w stanie zapewnić najwyższą jakość mięsa ślimaka – mówi Paweł Piwowarski z firmy Polish Snail Holding.
Opracowanie własnej, nowoczesnej technologii uboju i obróbki mięsa a także jego puszkowania, stały dostęp do najwyższej jakości, hodowanych ekologicznie ślimaków z setek hodowli partnerskich w Polsce i za granicą, pozwala PSH oferować odbiorcom najwyższej jakości towar przez cały rok.
Polish Snail Holding usprawniło hodowlę ślimaków w Polsce, nadając temu przedsięwzięciu odpowiednio wysokie standardy produkcji mięsa tego zwierzęcia.
- Wszyscy nasi hodowcy otrzymują ten sam materiał zarodowy, te same rośliny do wysiania, takie same pasze dla ślimaków. Cała hodowla odbywa się pod czujnym nadzorem Polish Snail Holding – dodaje Damian Gajewski. - Musimy wiedzieć, co skupujemy, jaka jest jakość ślimaków. Co sprzedamy później konsumentom.
Hodowcy współpracujący z Polish Snail Holding muszą utrzymywać na swojej fermie czystość oraz karmić ślimaki specjalnie przygotowaną, ekologiczną paszą.
Polish Snail Holding zapewnia również swoim partnerom odpowiednie szkolenia teoretyczne i praktyczne w prowadzeniu hodowli tych zwierząt.