Polish Snail Holding

ul. Stanisława Sulimy 1, 82-300 Elbląg

 dział hodowlany: tel. +48 601 167 524

 p.piwowarski@polishsnailholding.com

Prawdziwy rarytas! Mikołaj Rey na tropie ślimaków

Polskie ślimaki są przysmakiem na francuskich stołach od wielu lat. Jednak odkąd tamtejsi producenci zorientowali się, że aż 90 proc. ślimaków pochodzi z Polski, domagają się ograniczenia importu. We Francji rozpoczęła się kampania nawołująca do tego, aby rozróżniać ślimaki pochodzenia polskiego, od miejscowych, burgundzkich przysmaków.
 
Mikołaj Rey wybrał się do Sierakowa pod Krakowem, gdzie szef kuchni Janusz Fic pokazał mu, jak przygotować Ślimaki na dwa sposoby: po burgundzku i po sierakowsku. W studiu programu ekspert kulinarny wyjaśnił, jakie wartości odżywcze mają ślimaki.
 
Mikołaj Rey tłumaczy, dlaczego warto jeść ślimaki. – Może nie są zbyt urodziwe, ale za to posiadają mnóstwo białka i niewiele tłuszczu. Mają bardzo dobry wpływ na organizm, dodają siły i nie tuczą – zachwala znawca smaku. Osoby, które ćwiczą kulturystykę, preferują dietę ślimakową właśnie ze względu na dużą ilość białka.