Zakaz zbioru winniczka. Skorzystaj ze ślimaków hodowlanych PSH
Trzeci rok z rzędu wstrzymano możliwość legalnego zbioru i skupu ślimaków winniczków na Warmii i Mazurach. Taką decyzję podjął regionalny dyrektor ochrony środowiska w Olsztynie. Spowodowane jest to osłabieniem populacji tego gatunku w województwie. Przez wiele lat region był największym w kraju dostawcą ślimaków. Dopuszczalne limity ich skupu sięgały nawet 600 ton rocznie.
Winniczki objęte są tzw. częściową ochroną gatunkową i można je pozyskiwać do celów przetwórstwa spożywczego jedynie okresowo (od 20 kwietnia do 31 maja), po uzyskaniu zezwoleń regionalnych dyrekcji ochrony środowiska (RDOŚ).
O wstrzymaniu tegorocznych zbiorów w województwie warmińsko-mazurskim poinformowała rzeczniczka RDOŚ w Olsztynie Agnieszka Zaborowska. Jak wynika z komunikatu wydanego przez instytucję, głównymi przyczynami takiej decyzji było „zmniejszenie się liczby stanowisk występowania i zagęszczenia ślimaka” w regionie.
Na takie negatywne zmiany w populacji winniczka na Warmii i Mazurach wskazały wyniki badań porównawczych, wykonanych w latach 2005-2006 i w 2014 roku przez biologów z olsztyńskiego uniwersytetu. Oceniali oni rozmieszczenie, liczebność, strukturę wielkościową i wiekową populacji ślimaków.
Paweł Piwowarski, biolog z firmy Polish Snail Holding zajmującej się hodowlą ślimaków oraz przetwarzaniem mięsa tych zwierząt w gotowe produkty spożywcze, komentując tą decyzję stwierdził, że nie jest zaskoczony takim obrotem sprawy. Poleca zakup gotowego do spożycia mięsa ślimaków w puszce.
- Zmienia się struktura rolnictwa, co powoduje zmniejszenie populacji winniczka. Obserwujemy taką sytuację od kilku lat – mówi Paweł Piwowarski, biolog firmy Polish Snail Holding. – To powoduje, że winniczki tracą swoje naturalne środowisko i spada ich ilość.
Warto również nadmienić, że spożywając mięso dziko żyjącego winniczka, nie jesteśmy w stanie zweryfikować jego jakości. Często mogą bowiem żerować na terenach pełnych niebezpiecznych związków. Znajdują się poza kontrolą.
- Ślimaki hodowlane, z gatunku Helix aspera maxima, znajdują się pod naszą pełną kontrolą. Są odżywiane wysoko wartościową paszą, bytują w sprawdzonym i czystym środowisku. Stosując sprawdzone metody hodowlane firmy Polish Snail Holding, jesteśmy w stanie zapewnić najwyższą jakość mięsa ślimaka – mówi Paweł Piwowarski.
Gotowe do spożycia mięso ślimaków w puszkach można kupić w wielu sklepach i sieciach handlowych, jak Selgros, E. Leclerc, Makro czy Piotr i Paweł.
Polish Snail Holding
Polish Snail Holding jako jedyna firma w Polsce oferuje hodowcom ślimaki w pełni spełniające wszystkie wymogi przetwórni i produktów PSH, pod względem jakości mięsa, kalibracji, wielkości i gramatury. Materiał zarodowy gwarantuje najlepsze wyniki w reprodukcji.
PSH Polish Snail Holding jest jedyną spółką w Polsce zajmującą się kompleksowo hodowlą, szkoleniami z zakresu chowu i hodowli ślimaka, opieką nad grupami hodowlanymi, koordynacją, badaniami naukowymi, handlem oraz przetwórstwem ślimaka Helix aspersa maxima.
Opracowanie własnej, nowoczesnej technologii uboju i obróbki mięsa a także jego puszkowania, stały dostęp do najwyższej jakości, hodowanych ekologicznie ślimaków z setek hodowli partnerskich w Polsce i za granicą, pozwala oferować odbiorcom najwyższej jakości towar przez cały rok.
Polish Snail Holding
ul. Stanisława Sulimy 1, 82-300 Elbląg
email:biuroprasowe@polishsnailholding.com,
www.polishsnailholding.com