Ale pasztet…ze ślimakami
Po raz piąty przepiękny Zamek w Kliczkowie gościł uczestników Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich – „Ale Pasztet !”. Tym razem goście tego znanego konkursu kulinarnego mogli również degustować potrawy z mięsa ślimaków, dostarczone przez firmę Polish Snail Holding.
W Ogólnopolskim Festiwalu Kulinarnym Borów Dolnośląskich – „Ale Pasztet !” biorą udział kucharze profesjonalni, amatorzy oraz uczniowie szkół gastronomicznych.
Zwycięzca konkursu w kategorii kucharze profesjonalni otrzymuje nominację do półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2016, który odbędzie się we wrześniu na terenie MTP, podczas targów Polagra Gastro-2016.
Na Festiwalu pojawiły się także ślimaki, a właściwie dania z ich mięsa, które jako ciekawostkę przygotowywał jeden z organizatorów imprezy, mistrz kulinarny Piotr Szczygielski.
- Jesteśmy naprawdę dumni, że w tak znakomitym towarzystwie znalazły się potrawy z naszych ślimaków. Co prawda nie brały udziału w części konkursowej, jednak stanowiły dania degustowane przez najlepszych kucharzy w naszym kraju. To dla nas duże wyróżnienie – mówi Damian Gajewski z firmy Polish Snail Holding. – Warto pamiętać, że potrawy z mięsa ślimaków to także nasze, polskie dziedzictwo kulinarne. Ślimaki jedzone były przed wojną w naszym kraju. Są też udokumentowane dowody na to, że już w średniowieczu mnisi w Polsce hodowali ślimaki w klasztorach, na mięso do posiłków. Ślimaki bowiem uważane były jako danie postne.
Celem imprezy jest promocja Dolnego Śląska wykorzystująca potencjał kulinarny regionu oraz kultywowanie tradycji kulinarnych wśród społeczności lokalnej, a szczególnie młodzieży. Podstawą prac konkursowych są produkty i surowce tradycyjne i lokalne, które przyczynią się do identyfikacji i wpisania dań i receptur na listę produktów tradycyjnych. Festiwal wyłania również kandydatów do Europejskiej Sieci Kulinarnego Dziedzictwa.
Organizatorem Konkursu jest Fundacja Bory Dolnośląskie, Fundacja Pro Cultuare Bono, Zamek Kliczków, Dolnośląska Organizacja Turystyczna oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.